hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

Defterde Oynanan Oyunlar

Amiral Battı:

Oyunu oynamak için yazımızın teması gibi defter ve kalemden başka bir şeye de ihtiyacımız yok. Defteriniz kareli defter olursa daha kolay olur. Çünkü 10×10 büyüklüğünde bir kare çizmemiz gerekecek. Yani 100 kareciğe ihtiyacımız var. Bu kare çizildikten sonra satranç tahtası gibi sütunları a’dan başlayarak harflendiriyoruz.


Satırlara da 1’den 10’a kadar sıralı bir şekilde rakamları yazıyoruz. Amiral battı oyunu için gerekli zemini bu şekilde hazırladıktan sonra oyunun ikinci bölümüne geçebiliriz. Oyunda dört adet geminiz olacak bunlar şu şekilde;
  • Amiral 4 birim
  • Kruvazör 3 birim
  • Muhrip 2 birim
  • Denizaltı 1 birim yer kaplamaktadır.
Bu gemilerden hepsinden en az birer tane olacak şekilde oyun zemine 10 tane yerleştirilir. Sonra oyunun oynanış kısmına geçilir. Birinci oyuncu önündeki boş zeminden bir yer söyler. Mesela a2 der. Eğer karşısındaki oyuncunun yerleştirdiği bir geminin üzerini söylemişse gemisi hasar alan oyuncu Amiral hasar gördü, denizaltı battı gibi komutlar da vermek zorundadır.

Dört birimi de vurulan amiral gemisi batar. Yani geminin batması için tüm birimlerin söylenmesi gerekmektedir. Her oyuncunun bir turda 3 vuruş hakkı vardır. Bu haklar tamamlandıktan sonra sıra diğer oyuncuya geçer. Kim rakibinin gemilerinin tamamını ilk olarak imha ederse o kazanmış olur. Amiral battı nasıl oynanır öğrendiğimize göre bir diğer oyunumuza geçelim.


İsim – Şehir:

Bazı yerlerde isim şehir oyunu olarak bilinen, bazı yerlerde de hayvan – bitki olarak tanınan lise ve ilkokul yıllarının vazgeçilmez oyununa geldi sıra. Arkadaşlar ile oynarken gerçekten en zevk ve heyecan dolu oyunlardan bir tanesi olabilir. Dönemimizde çocukların telefon alışkanlığı yüzünden bu eğlencelerden mahrum kalması da üzüyor gerçekten.

İşte o kağıtla oynanan oyunlar arasında en zevklilerinden bir tanesi de isim şehir oyunu. Tek bir tablo işimizi görüyor oyunu oynamak için. Sırasıyla HAYVAN – BİTKİ – İSİM – ŞEHİR – SANATÇI – EŞYA – ÜLKE ve Puan bölümünün eklendiği tablo oyunun zeminini hazır hale getirmemizi sağlıyor.

İki veya daha üstü oyuncu sayısı ile oynanabilir. En zevklisi de tabi kalabalıkla oynananıdır. İsim şehir nasıl oynanır kısmına gelecek olursak. Oyunculardan bir tanesi içinden A’dan Z’ye kadar saymaya başlar ve diğer oyuncular dur deyince bir harfte durur. Bu harfe göre de tablo doldurulmaya başlanır. Tabloyu ilk bitiren oyuncu 20’den geriye sayar ve süre bittiğinde kalemler elden bırakılır. Her doğru yazılan sütuna 10 puan yazılır. Eğer doldurulmamışsa 0 puan yazılır ve puanlar en sağdaki kısımda toplanır. Oyunun başındaki el sayısına gelindiğinde oyun biter v en fazla puanı alan kazanır.

Kim Kiminle Nerede?

Oturduğumuz yerden oynanacak oyunlar içinde sizi kahkaha tufanı içerisine sokacak bir oyuna geldi sıra. Kim kiminle nerede? Gerçekten oyunun sonunda öyle eğleneceksiniz ki bir tur daha sonra bir tur daha oynayacaksınız.

Oyunun oynanış prensibi ise 5N1K’ya dayanıyor aslında. Yine yazımızın da konusu gibi oynamak için kalem ve kâğıt yeterli olacaktır.

İlk olarak Kim? Sorusuna oyuncu bir cevap yazar ve kâğıt katlanmaya başlar. Diğer oyuncu bunu göremez. Sonra kiminle sorusuna bir diğer oyuncu cevap verir. Sırasıyla; Nerede, Nasıl, Ne Yapıyor soruları cevaplanır. Kimse diğerinin yazdığı cevabı bilmez ve en son okunur. Gerçekten yaratıcı bir arkadaş ortamındaysanız Mahmut Tuncer’i İbrahim Tatlıses ile Mars’ta halay çekiyorken bile görebilirsiniz lo…
Adam Asmaca:

Ve işte kağıtla oynanan oyunlar arasında en köklü olanı diyebileceğim bir oyuna geldi sıra. Adam asmaca da yine basit ancak etkili bir oyundur.

Oyunda farklı şeyler sorabilirsiniz. Kelime, ünlü, film adı vs. Bir oyuncu bu kelimeyi seçer ve kalemi eline alır. Diğer oyuncu da harfler söylemeye başlar. Kelimenin veya söz öbeğinin içinde olmadığı her harf adamımızın bedeninde bir parça oluşturur. Kafa, beden, kollar ve bacaklar tamamlandığında adamımız asılır ve kelimeyi bilmeye çalışan oyuncu oyunu kaybeder. Bu kadar basit ve eğlenceli bir oyundur. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Tabu:

Kağıtla oynanan zekâ oyunları içinde de gösterilebilecek bir oyuna geldi sıra. Aslında zekada değil de kelime haznemizin ne kadar geniş olabildiğiyle alakalı diyebiliriz.

Tabu aslında orijinal oyun kartları ile veya dijitalde oynanabilen bir oyun ancak biz bu yazımızda defterde oynanan oyunlar kısmına odaklandığımız için buraya biraz dönüştürdük. Eğer imkanınız yoksa bir kâğıt ve kalemle de çok kolay oynayabilirsiniz. Nasıl mı?

Öncelikle normal tabu oynar gibi en az dört kişi yani iki grup gerekli. Gruplardan bir tanesi bir kelime belirler ve altına 5 yasaklı kelime ekler. Diğer gruptaki oyunculardan bir tanesine kâğıdı uzatır ve oyuncu takım arkadaşına yasaklı kelimeleri kullanmadan o kelimeyi anlatmaya çalışır. Tabi bunun için 1 dakikalık bir süresi olacağını da söylememiz gerek. Oyunu zorlaştırmak için bu süreyi aşağı ve yukarı da çekebilirsiniz tabi.


Çizerek Anlat:

Evde ailecek oynanacak oyunlar arasında en yetenek gerektiren oyun nedir diye sorsalar kesinlikle bu oyunu söylerim. Özellikle resim yeteneği olanların bir adım önde olacağı bu oyunumuzda sizlere evde bulunduğunuz süre boyunca çok eğlenceli zamanlar geçirtecek.

Burada yine bir deftere ve kaleme ihtiyacımız olacak. Tabunun resimli ve sessiz hali diyebiliriz. İki gruba ayrılan oyunculardan bir tanesine bir kelime verilir ve defter üzerinde çizerek anlatması istenir. Oyuncu takım arkadaşını bu kelimeyi çağrıştıran resimler çizip ona kelimeyi bildirirse kazanır.




#oyun #zekaoyunu #teknolojivetasarım #teknolojivetasarımyıllıkplan #teknolojitasarım #teknolojitasarimci