hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

Biyotaklit Otomobiller

Çalışmamı:

PowerPoint formatında indirmek için tıklayınız.

PDF formatında indirmek için tıklayınız.

Biyotaklit, Latince bios (hayat) ve mimikos (taklit) kelimelerinden türetilmiştir. Doğada bulunan canlı sistemlerin incelenip taklit edilmesini, mühendislik yaklaşımları ile geliştirilerek malzeme, alet, mekanizma ve sistemlere uygulanmasını amaçlayan bir disiplindir.

Biyotaklit, sorunlara çözüm üretme sürecinde “Doğal örneklerdeki işleyiş esaslarını/prensiplerini, problemin çözümüne nasıl uyarlayabiliriz?” sorusunun yanı sıra “Önceden bulunmuş çözüm örneklerinin başarı eşiğinin aşılmasında veya bunlara alternatif çözümler üretilmesinde ne tür uyarlamalar yapabiliriz?” gibi sorulara da cevap arar.

Bu çalışmamızda da otomobil sektöründe biyotaklit disiplininden yola çıkarak tasarlanmış otomobil konseptlerini göreceğiz.

1) Yez (Fotosentez Yapan Araç):

Çinli bir otomobil üreticisi şirketin tasarladığı Yez (Çince de yaprak) isimli prototip otomobil, bir bitki gibi karbondioksiti emerek havaya oksijen veriyor. Doğadaki fotosentez olayı taklit edilerek aynı işlev için tasarıma uygulanmıştır. Ayrıca güneş ve rüzgârı kullanarak da enerjisini üretebilmektedir. Fotosentez yapan aracın üst kısmında güneş panelleri, tekerleğinde ise rüzgâr türbinleri bulunmaktadır. Araç ilerlerken oluşan esintiden üretilen enerji, pillerde depo edilmektedir. Sensörler ve GPS teknolojisine sahip olan araç, sürücüsüz de çalışabilmektedir.



2) Stout Scarab:

Üretildiği yıl olan 1936'dan çok daha çağın çok ötesindeki tasarımıyla fütüristik unvanını sonuna kadar hak eden Stout Scarab, bazıları tarafından dünyanın ilk üretim minivanı olarak kabul edilir. Tespih böceği tasarımı ve parlak metalik gri dış kaplaması dışında aracın en önemli özelliklerinden biri de sabit olan sürücü koltuğu dışında oturma düzeninin oldukça esnek olmasıdır.


3) Tang Hua Detroit Balığı:

2008 yılında Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'ndaki en tuhaf görünen ve en tuhaf olarak adlandırılan otomobillerden biri, Detroit Fish adlı bir amfibi yani hem karada hem de suda gidebilen elektrikli otomobil konseptiydi.

4) Volkswagen Beetle:

Ülkemizde "vosvos" veya "kaplumbağa" olarak da adlandırdığımız ve Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in 1938'den 2003'e kadar ürettiği, 21,5 milyondan fazla (21.529.464. adet) satılan dünyanın en çok satan otomobil modelidir. Aracın ana hatlarının tasarımı Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır. Fakat üretim haline kavuşturan detaylarını ise çok şaşıracaksınız, Adolf Hitler tasarlamıştır.


5) Mercedes-Benz Bionic-Car:

Sandık balığı (Kutu balığı, Ostracion cubicus) odaklı yapılan araştırmalarda, bu balığın aerodinamik yapısı ile sürtünme katsayısının çok düşük olduğu yakın bir zamanda keşfedilmiştir. Sandık balığından esinlenerek yapılan ilk otomobil tasarımı Mercedes-Benz firması tarafından yapılmıştır. Daha sonra diğer firmaların da bu tasarımı benimsendiği görülmektedir.


6) Toyota Rhombus:

Japon otomobil üreticisi Toyota, Şangay Otomobil Fuarı’nda fütüristtik elektrikli otomobili Toyota Rhombus‘u duyurdu. Bu otomobil de, yandan bakıldığında sandık balığını andırmaktadır. Gelecekte yeni nesil elektrikli araçlar da dahil olmak üzere, sandık balığından esinlenilerek üretilen çok daha fazla otomobil tasarımı karşımıza çıkarabilir.


7) 1961 Mako Shark I Corvette:

General Motors firmasının tasarımdan sorumlu direktörü Bill Mitchell’ın talimatı ile ileride üretilecek Corvette’lere ilham vermesi için köpekbalığına benzer bir tasarım yapıldı. Larry Shinoda tarafından tasarlanan ve profilden bir Mako köpekbalığını andıran bu tasarım XP-755 olarak adlandırılmıştı.

Detaylara baktığınızda ağız, burun ve solungaçlarının ne kadar benzediğini görebilirsiniz. Boyası da köpekbalığı gibi mavi-gri olarak boyanmıştır. XP-755 beklenenden çok daha fazla ilgi görmüştür. Bu ilginin kesin sonucu olarak konsept’te bulunan birçok özellik seri üretime taşındı.



8) Mercedes-Benz 300 SL:

"Martı Kanat" olarak anılan bu otomobil modeli, aslında bir canlıdan ilham alınarak gerçekleştirilmiş bir tasarım değil... Zaman içerisinde kapıları martı kanadına benzetildiği için bu isimle anılmıştır. Ama bir canlı ismi ile anılan bu modelden de bahsetmek istedim. Gelelim bu modelin hikayesine...

300 SL, Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz tarafından 1952 - 1953 yılları arasında yarış otomobili olarak, 1955 - 1963 yılları arasında spor otomobil olarak seri üretilen döneminin en hızlı otomobiliydi.

Martı Kanat efsanesinin doğuşu Mercedes-Benz mühendislerinin yarışlar için ellerindeki en güçlü ve en hızlı otomobil olan 300 S’i modifiye etmeye kararıyla başladı. Otomobilin ağırlığını azaltmak ve hızını artırmak için ızgara tipi hafif boru şasi fikrini uygulama kararı aldılar. Boru şasinin ihtiyaç duyduğu yüksek dayanıklılık için kokpitte kapılar olabildiğince geniş olmalıydı. Bu zorunluluk, modern otomotiv tarihinin en inovatif tasarım fikirlerinden birini hayata geçirdi. Kapılar bel hizasından tavana kadar olacaktı. Yukarı doğru açılan bu yeni tip kapılar, kanatları andırıyordu ve kısa süre sonra bu model otomobil tutkunları arasında “Martı Kanat” olarak adlandırılacaktı.







Yazar: Mürsel EREN

Kaynaklar:

  1. Teknoloji ve Tasarım Öğretmen Kılavuz Kitabı - 2019
  2. https://phys.org/news/2010-05-yez-car.html
  3. http://www.china.org.cn/photos/2010-04/12/content_19797463_8.htm
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Stout_Scarab
  5. https://sportscardigest.com/pinehurst-concours-delegance-2013-report-and-photos/1936-stout-scarab/
  6. https://www.detayhaberler.com/foto-galeri/dunya-nin-en-sasirtici-otomobilleri/146/resim/5
  7. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_Tang_Hua_Concept_North_American_International_Auto_Show_Detroit_2008_066_N_(2224404631).jpg
  8. https://tr.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Beetle
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_boxfish
  10. https://www.teknovudu.com/sandik-baligi-tasariminda-toyota-rhombus/
  11. http://arsiv.mugekny.com/?p=119
  12. https://tr.motor1.com/news/299650/unuttugumuz-konseptler-2005-mercedes-bionic/
  13. https://en.wikipedia.org/wiki/Mako_Shark_(concept_car)
  14. https://www.gmheritagecenter.com/gm-vehicle-collection/1961_Mako_Shark.html
  15. http://www.amerikanaraba.com/foto-galeri/chevrolet/corvette/1961-xp-755-mako-shark/
  16. https://tr.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_300_SL
  17. http://mbclubtr.com/zel-modeller/2572-gemiten-bugne-mart-kanat-efsanesi.html

#MercedesBenz #300SL #MartıKanat #MakoShark #Corvette #köpekbalığı #ToyotaRhombus #Rhombus #SandıkBalığı #KutuBalığı #OstracionCubicus #VolkswagenBeetle #vosvos #Kaplumbağa #TangHua #DetroitBalığı #StoutScarab #TespihBöceği #Yez #FotosentezYapanAraç #doğa #doğadantasarıma #biyotaklit #zekaoyunları #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci #teknoloji #technology #tasarım #design #inovasyon #inovatif #innovation