hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

"ABC Bağlamaca" Oyunu

ABC Bağlamaca oyununa ait dosyayı indirmek için tıklayınız.

ABC Bağlamaca, eşit aralıklı harfler ve noktalardan oluşan karesel bir zemin üzerinde hazırlanmış zekâ oyunudur. Oyundaki amaç harfleri çiftleri ile eşleştirmektir. Yani Şekil 1'de görülen A harfi ile diğer A harfini, B harfi ile diğer B harfini, C harfi ile C harfini rasgele eşleştirmiyoruz. Bunu yaparken uymamız gereken bazı kurallar var. Oyuncuyu düşünmeye teşvik eden ve oyunu oynamayı zevkli kılan kurallar bunlar. Şimdi bu kuralları öğrenelim:

ABC Bağlamaca Şekil - 1

Harfleri bağlarken yatay ya da dikey çizgiler kullanmamız gerekir. Şekil 2'deki kırmızı renkli çizgi hatalı bir hamledir. Çünkü ne yatay ne de dikey çizilmiştir.

ABC Bağlamaca Şekil - 2

Harfleri birbirine bağlayan çizgiler birbirini kesmemelidir. Şekil 3'te A harflerini bağlayan kırmızı çizgi ile C harflerini bağlayan sarı çizgi birbirini kestiği için hatalı bir hamle yapılmıştır.

ABC Bağlamaca Şekil - 3

Harfleri bağladıktan sonra tek bir nokta bile açıkta kalmamalıdır. Yani harfleri bağlarken kullandığınız çizgiler bütün noktaların üzerinden geçmiş olmalıdır. Şekil 4'te harflerin tümü birbirine bağlanmıştır. Ancak üzerinden çizgi geçmeyen iki nokta vardır. O yüzden bu oyun için doğru bir çözüm olmamıştır.

ABC Bağlamaca Şekil - 4

Harfleri bağlarken kullanacağımız çizgi yalnızca noktaların üzerinden geçebilir. Başka bir harfin üzerinden geçemez. Şekil 5'te A harfini bağlarken D harfinin üzerinden geçilmiştir. Yani hatalı bir hamle yapılmıştır.

ABC Bağlamaca Şekil - 5

Şekil 6'da kurallara göre oynanmış bir ABC bağlama oyununu görüyoruz.

ABC Bağlamaca Şekil - 6

ABC Bağlamaca

Yazar: Mürsel EREN

#zekaoyunları #ABCBağlama #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci