hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

Teknoloji ve Tasarım Dersinde, Öğretmenlerin Sınav Yapma Sebepleri Nelerdir?

Teknoloji ve Tasarım dersimiz de sınav yapılıp yapılmaması ile ilgili olarak daha önce bir yazı paylaşmıştım. Kısaca o yazıda dersimizde yazılı sınav yapıp yapmama durumunun, diğer derslere nazaran çok daha esnek olduğunu anlatmıştım. Dersimizde isteyen öğretmen arkadaşımız sınav yapar, isteyen yapmaz. Dilerseniz o yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu arada bu yazıyı hazırlarken değerli görüşlerinden faydalandığım Bursa / Yıldırım İlçesinde görev yapan Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Arzu hocama çok teşekkür ediyorum.

Teknoloji ve Tasarım dersimiz de yazılı sınav yapan arkadaşlarımızın sınav yapma sebeplerini dinledim. Arkadaşlarımızın haklı cümlelerini derleyerek bu cümleleri aşağıya madde madde yazdım:

  • İlki düzen, kurgu ve yapım kuşağı olan 2018 yılından önceki Teknoloji ve Tasarım öğretim programında kesinlikle süreç vardı ve takip edilebiliyordu. O dönemlerde hiç yazılı yapma gereği duyulmuyordu. Fakat şimdiki programda konu yoğunluğu fazla ve ünitelerde verilen tüm bilgiler genel kültürün temellerini atan bilgiler. Es geçilebilecek yada üstün körü anlatılıp hadi uygulamaya geçelim çocuklar denilecek türden değil bu bilgiler. Yani yeni öğretim programı daha bilgi ağırlıklı oldu.
  • Bazı okullardaki öğrenciler, diğer okullardaki öğrencilere nazaran okul hayatına karşı ilgileri çok az. Büyük çoğunluğu akademik bir gelecek kaygısı içersinde değiller. Etkinliklere katılıp çalışma yapan öğrenci sayısı da dolayısıyla çok çok az. Çalışmalarını yapan öğrenciyle, yapmayan öğrencinin vicdan sorgulaması maalesef öğretmen arkadaşımıza kalıyor.
  • Bizim dersimizde kalmayı bırakın zayıf not bile verirken 2 kere düşünmeniz gerekiyor. Dersleri iyi olan öğrenciler bile not isteyebiliyorlar. Hak etmek kavramını öğrencilerimize aşılamak biz öğretmenleri çok fazla yoruyor.
  • Yazılı yapıldığında ne öğrenci, ne veli ve hatta okul idaresi, kısaca kimse müdahale edemiyor. Süreç değerlendirmesini, ders etkinliklerine katılım puanı ile yapılan çalışmalara not verince de hem öğrenciye “adil ve objektif olduğumuzu ispatlamak” zorunda kalmıyoruz, hem de “hak etmeden, fazladan not isteyen öğrenciye de not vermek” zorunda kalmıyoruz.
  • Kalabalık mevcuda sahip sınıflarda derse girme mevzusu var. Normal şartlarda Teknoloji ve Tasarım dersinde 25 kişiyi geçen sınıflarda sınıfı 2 gruba ayırma gibi bir durum söz konusu tabiki. Ama okul idaresinin her türlü resmi ispat olmasına rağmen inatla sınıfları iki gruba ayırmadığı durumlarda maalesef oluyor. 45-50 hatta 60 kişilik kalabalık sınıflarda süreç değerlendirme işlemi dolayısıyla çok zor olmaktadır. Bu nedenle süreç boyu tüm öğrencilere gözlem yapılmasının zorluğundan dolayı, öğrencileri eşit bir şekilde değerlendirme fırsatı ancak sınavla sağlanabilmektedir.

Son olarak ne diyebilirim. Arkadaşlarımız yaşadıkları durumlardan dolayı haklılar ve dersimizdeki değerlendirme durumunun esnekliğinden dolayı sınav yapma tercihlerinde onları haklı buluyorum. 👍

Yazar: Mürsel EREN

#sınav #yazılı #teknolojitasarımsınav #teknolojitasarım #teknolojitasarimci