hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

"Resfebe" Oyunu

Öğrencilerimin hazırlamış olduğu "Resfebe"  örneklerini bir PowerPoint dosyasında topladım.

Dosyayı indirmek için tıklayınız.

Resfebe, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için geliştirilmiş zekâ geliştirici bir oyun ve bulmaca türüdür. İngilizcedeki karşılığı Rebus olan oyun, çocukların daha hızlı ve analitik düşünmesini sağlar. Okul çağındaki çocukların sosyalleşmesinde de etkili olan oyun 2000'li yılların başından itibaren dünya genelinde popülerlik kazandı. Oyunun adı Resim ve Alfabe sözcüğünden gelir. Res + Febe. Eğitim kurumlarında sıklıkla düzenlenen etkinlikte sadece harfler değil resimler, çeşitli şekiller ve renkler de kullanılıyor. Yapılan araştırmalarda resfebe adlı bulmacanın çocukların zihinsel gelişimini olumlu etkilediği ortaya çıktı. Bazı kelimelerin ilk hecelerini bir araya getirerek yeni kelimeler türetmek de mümkündür. Odaklanmayı geliştiren Resfebe oyunu, görsel hafızanın gelişmesinde de etkilidir.

Örnek Olarak Resfebe Oyunu Soruları ve Cevapları: 

1- Siyah karton üstüne beyaz ''IM'' yazılır. Beyaz sözcüğünün eş anlamlısı ve levhada yazan kelimenin ne olduğu sorulur.
Beyaz kelimesinin eş anlamlısı: AK
AK + IM
Doğru cevap: AKIM

2- Ayın yanına gül ya da zambak resmi çizilir. Bu kelime hangisidir?
Gül ve zambak gibi bitkilere çiçek ismi verilir.
AY + Çiçek
Doğru cevap: Ayçiçeği

3- Li + Li + Li + Li + Li =?
''Li'' heceleri sayılır. Beş
Beşin yanına Li hecesi eklenir.
Doğru cevap: Beşli

4- Bir insanın baş kısmı çizilir yanına H harfi konur. H harfinin yanına da ''20 October'' yazan bir takvimin fotoğrafı eklenir. Doğru cevap nedir?
Öncelikle ''baş'' kelimesi alınır. H harfinin yanına ''October'' sözcüğünün Türkçe karşılığı olan ''Ekim'' kelimesi getirilir.
Baş + H + Ekim
Doğru cevap: Başhekim.

Aşağıda öğrencilerimin hazırlamış olduğum resfebe çalışmalarını görüyorsunuz, bakalım çözebilecek misiniz? Cevapları yorumlara yazabilirsiniz.

Yazar: Mürsel EREN

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/cocuk/eglence/resfebe-nedir-nasil-cozulur-ornek-olarak-resfebe-oyunu-sorulari-ve-cevaplar-6426928

#resfebe #zeka #zekaoyunları #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci