hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

"Sudoku" Oyunu

Hatalı veya geliştirilmesi gerekli dediğiniz kısımlar varsa bana özelden mesaj atabilir veya yorumlara yazabilirsiniz.

Sudoku (Rakam Yerleştirme diye de bilinir) standart olarak 9x9 boyutlarında bir diyagramda çözülen ve her satır, her sütun ve her 3x3'lük karede 1'den 9'a rakamların birer kez yer alması gereken bir zekâ oyunu türüdür.

Japonca "Sayılar TEK olmalı" anlamına gelen "Suuji wa dokishin ni kagiru" kelimelerinin kısaltması olan Sudoku, günümüzde Asya'dan, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da yayılan oldukça popüler bir oyundur.

Oyunun amacı dokuzar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde sayıları tekrar etmeyecek şekilde dizmeyi başarmak. Her satır ve sütunda 1'den 9'a kadar olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çizgilerle ayrılmış her kutu içerisinde de 1'den 9'a kadar olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.

Sudoku Bulmaca Çözmenin Faydaları:

  1. Beynin aktif olarak çalışmasını ve pratik yapmasını sağlamaktadır. Alzheimer olma riskini azaltması ile de dikkat çekmektedir.
  2. Konsantrasyon ve dikkat toplama becerisini geliştirmektedir. Aynı zamanda karar verme becerisini de arttırmaktadır.
  3. Zamanla bulmaca çözme yeteneği arttıkça başarma ve mutluluk hissi sağlamaktadır. Çözme ve çözüme ulaşma becerisini de büyük ölçüde arttırmaktadır.
  4. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde zekâ gelişimini olumlu yönde desteklemektedir.
  5. Pratik düşünme ve doğru karar verme becerisini geliştirmektedir.

Sudoku Nasıl Çözülür?

Sudoku 9 kare içinde yer alan her bir kare içerisinde yine 9 kare vardır. Her satır ve sütunda, her kare içerisinde 1’den 9 kadar olan rakamların sadece 1 er defa olması gerekmektedir. Bu ise oldukça zor görünse de doğru teknikle çözmek mümkün olmaktadır. Şu doku çözmek için uygulanması gereken teknikler şu şekildedir:

  1. Sudoku çözmek için kurşun kalem ve silgi kullanılmalıdır.
  2. Boş kutulara 1’den 9’a kadar rakamlar yazılmaktadır. Bu aşamada içinde sayılar yazan rakamların üzerleri çiziliyor. Kutu içerisinde yazılan rakamlar tekrar kullanılmıyor.
  3. Sağa ve sola doğru çizilen çizgilerde aynı satır ve sütunda aynı rakamlar bulunmaması için çift rakamlardan bir tane bırakılacak şekilde siliniyor.
  4. Kesinleşen sayıların etrafı çizilir ve tüm sayılar için aynı işlem uygulanır.
  5. Son iki adım sonrası sudoku bulmacasına göz atılır, bu aşamada bazı kutucuklara sadece bir ya da iki kutucuk boş kalmıştır. Bu kutucuklara gelecek eksik rakamlar ise belli olmuştur.
  6. Son olarak tüm bulmaca sütunları gözden geçirilir. Her satır ve her sütunda her rakamdan sadece birer tane varsa bulmaca tamamlanmıştır.
  7. En önemli kural ise ilk başlarken dikkatli ve emin adımlarla ilerlemektir. Bu aşamalar dikkatli ve doğru olduğunda sonuca ulaşmak çok kolay olmaktadır.
Kurallar:

Kural 1: 1’den 9’a kadar olan rakamlar HER SATIRDA sadece bir kez yazılmış olmalıdır.

Şekil 1’deki bulmacada 4. satırdaki rakamların dizilimi kurala uygundur. Ancak 8. satırda iki kez “5” rakamı kullanıldığından, bu satırdaki rakamların dizilimi kurala uygun değildir.

Kural 2: 1’den 9’a kadar olan rakamlar HER SÜTUNDA sadece bir kez yazılmış olmalıdır.

Şekil 2’deki bulmacada 2. sütundaki rakamların dizilimi kurala uygundur. Ancak 9. sütunda iki kez “1” rakamı kullanıldığından, bu sütundaki rakamların dizilimi kurala uygun değildir.

Kural 3: 1’den 9’a kadar olan rakamlar HER BÖLGEDE sadece bir kez yazılmış olmalıdır.

Şekil 3’teki bulmacada 5. bölgedeki rakamların dizilimi kurala uygundur. Ancak 7. bölgede iki kez “4” rakamı kullanıldığından, bu bölgedeki rakamların dizilimi kurala uygun değildir.

Sudoku Bulmaca Çözme Yöntemleri:

1. Sıkma Yöntemi: Sıkma yönteminde daha önce çözülen numaralardan yararlanarak çözülmeyen son bloku çözme yöntemidir. Şekilde zaten A ve B bloklarında 3 numara zaten çözülmüştür. Kurallardan biri şu idi bir satırda sadece bir rakam olacak. Bu nedenle x ve y satırlarında başka 3 olamaz. Mecburen 3 rakamı C blokun Z satırında olmak zorundadır.

2. Çapraz Tarama Yöntemi: Bu yöntemde var olan olanakları ortadan kaldırmak için eldeki diğer satır ve sütunlara bakılır. Bu örnekte 7 zaten A ve B bloklarında vardır. Bu durumda yine M ve N sütunları ortadan kalkar. 7′nin X ve Z satırlarında olma ihtimali vardır. X satırında olamaz çünkü aynı satırın B bloğunda zaten var. O zaman mecburen Y satırında olacaktır.

3. Çözene Kadar Küçültme Yöntemi: Bu yöntemde ise sudokuyu çözene kadar küçültüyoruz. Bir yere gelebilecek sayıları aklımızda tutuyoruz ya da bir yere not ediyoruz. Daha sonra birinci ve ikinci yöntemi birlikte kullanarak sudokuyu çözmeye çalışıyoruz. Örneğin aşağıdaki şekilde yeşil sayıların yazıldığı bölgedeki sayıları bulmak istiyoruz. İhtiyacımız olan sayıları bir kenara yazdık (yanda kırmızı ile yazılan sayılar) Şimdi ise onların nerelere gelebileceğini düşünmek kalıyor. Birinci ve ikinci yöntemi kullanın.

Yazar: Mürsel EREN

Kaynaklar:
  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sudoku
  2. https://www.hurriyet.com.tr/gundem/sudoku-nedir-sudoku-nasil-oynanir-ve-cozulur-41459455

#sudoku #zeka #zekaoyunları #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci