hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

Biyotaklit Örnekleri

Çalışmamı:

PowerPoint formatında indirmek için tıklayınız.



Farklı alanlar için tasarlanan bazı biyotaklit örneklerine göz atalım:

1) Lotus:

Lotus yaprağı üzerinde bulunan minik noktasal kabarcıklar yaprağa konan tozu ayırarak hat halinde dizilmesini sağlar. Yaprağa konan bir damla su bu hatlar üzerinden akarak tüm kirleri temizler. Bitkinin bu özelliği araştırmacılara ilham kaynağı olmuş olmalı ki, aynı isimde üretilen Lotusan adlı, 5 yıl kendisini temiz tutacağı garantisi verilen dış cephe malzemesi üretilmiştir.


2) Yunus:

Çok yüksek frekanslarda ses dalgaları (yaklaşık 200.000 Hz) yayan yunuslar, karşılarındaki cismin konumunu, büyüklüğünü, şeklini ve hatta hızını belirleyebilirler. Sonar sistemi de aynı şekilde çalışmaktadır. Yunusların ağız ve burun kısmındaki çıkıntısı, suyu kesmede çok büyük bir rol aldığından mühendisler bunu gemilere uygulamanın çok mantıklı olacağını düşünmüştür. Gemilerin daha hızlı ve verimli gidebilmeleri için gemi pruvasını geliştirerek başka bir alanda daha yunuslardan ilham alınmıştır.


3) Yalıçapkını:

Japonya hızlı trenler konusunda oldukça ileri bir ülke. 1990’ların sonunda saatte yaklaşık 300 km hız yapabilen trenleri kullanıyorlardı. Ancak tünel çıkışlarında ses ile ilgili ciddi bir sorun oluşuyordu. Aynı zamanda trenin hızına bağlı olarak ürettiği ses de çevresel standartların üzerindeydi ve buna bir çözüm üretemediler. Aslında tüm hikâye Shinkansen 500 trenlerinin başmühendisi Eiji Nakatsu’nun kendine “doğada iki farklı ortam arasında çok hızlı ve düzgün bir biçimde hareket edebilen ne var?” sorusunu sormasıyla başladı. Aynı zamanda bir kuş gözlemcisi olan Nakatsu’nun, çözümü yalıçapkınında (alcedo atthis) bulması ise çok sürpriz olmadı.

Yalıçapkını, avına yaklaşırken baş aşağı çok yüksek hızlara ulaşabiliyor ve bunu avına fark ettirmeden yapabiliyor. Uzun ve dar gagasının da verdiği avantaj, kuş gözlemcisi Japon mühendislerin elinde biyotaklitin en önemli örneklerinden birisi haline geldi. Ve yeni nesil Shinkansen mermi-trenler üretildi. Yeniden tasarlanan burun, trenlerin sadece tünellerdeki ses sorununu halletmekle kalmadı; rüzgârdan kaynaklanan sürtünmeyi %30 oranında azaltarak, enerji kullanımını %13 oranında düşürdü ve hızının yaklaşık %10 artmasını sağladı.


4) Kurbağa:

Zehirli kurbağaların dokununca dağılıma geçen zehir mekanizması uçaklarda donma karşıtı sıvının kullanımına ilham veriyor. Böylece gerekli zamanda kullanılacak sıvı ile donma olayları daha aza inebiliyor.

5) Yusufçuk:

Yusufçuk yunuslarla birlikte bu listedeki en mükemmel canlılardan biridir. Çünkü yusufçuk böceğinden birçok noktada ilham alınmıştır.

Bir yusufçuğu ilk gördüğümüzde helikoptere ne kadar da benzediğini fark etmemek pek olası değil... Uçuş stili ve denge sistemi ile helikopterler tamamen yusufçuktan esinlenilmiş, kuyruk tasarımı ve kütle merkezinin konumu incelenerek üretilmiştir.

Ayrıca araştırmacılar yusufçuğun kanatlarındaki hücrelerin uçuş yönünde daha yoğun, arka kısımlarda ise daha seyrek olduğunu keşfetmiş, yani ön tarafta oluşan ağırlık kanatın hava akımlarından daha az etkilenmesini sağlıyor. Bundan esinlenen mühendisler ilk uçaklar tasarlanırken bu tekniği kullanmışlar.

Münih Olimpiyat Stadı‘nda stadın çatısını tasarlamak için masaya oturan mimarlar yine yusufçuktan ilham almaya karar vermişler ve yusufçuğun 0,3 mikron kalınlığındaki aşırı ince kanatlarındaki parçalı yapının mükemmel bir dayanıklılık sağladığını görerek ince, dayanıklı ve güneş ışınlarını geçirmesi istenen çatı, bu parçalı yapı örnek alınarak inşa edilmiştir.



6) Pıtrak Otu:

1941 yılında İsviçreli elektrik mühendisi George de MestralAlplerde köpeğiyle bir av gezisinden döndükten sonra, köpeğinin tüylerine ve kendi giysisine bazı otların takıldığını gördü. George de Mestral, otları çıkardıktan sonra bunun nasıl mümkün olduğunu merak etti. Pıtrak otu olarak bilinen bu otu mikroskop altında inceledi. Yüzlerce kancanın giysi, hayvan postu, ya da kıl gibi döngülü şeylere nasıl yakalandığını fark etti. Günümüzde giysilerden ayakkabılara, çantalardan astronot kostümlerine kadar her yerde rastladığımız Velcro bandı, daha çok bilinen ismiyle cırt cırt bitkilerden esinlenerek tasarlanmıştır.




7) Nautilus:

Nautilus isimli canlı suyun dibine batmak için vücudundaki odacık şeklindeki hücrelere su doldurur. Böylece ağırlaşan canlı suyun dibine alçalır. Yükselmek istediğinde ise içeriden bir gaz salgılayarak bu hücrelerin boşamasını sağlar.

Denizaltılar ise bu mantığı bu canlıdan ilham almıştır. Denizaltıların üst kısımda bulunan hücrelere su doldurarak batarlar. Yükselmek için ise motorlar sayesinde bu suyu dışarı pompalar.



8) Kutup Tavşanı:

Kutup tavşanların arka ayaklarının uzun ve yassı olması, karda yürümelerini kolaylaştırır. Araştırmacıların üretmiş olduğu kar ayakkabıları ise aynı bu mantıktan yola çıkarak tasarlanmıştır.

9) Arı:

Teleskoplar, gök cisimlerinden gelen ışıkları daha iyi çekebilmek için altıgen şeklindeki aynaları kullanırlar. Bu şekil geniş bir görüş alanı, yüksek kalite ve genel yapının kuvvetli olmasını sağlıyor. Tıpkı peteklerinde olduğu gibi arıların da gözleri altıgenlerden oluşuyor ve incelemelerde arılar ve peteklerinden yararlanılmıştır.


10) Yarasa:

Yarasalar şu anda günlük hayatta kullandığımız radar sistemiyle yönlerini bulurlar. Yaydıkları titreşim dalgaları önlerine çıkan cisimlere çarpar ve geri döner. Bu şekilde çok kısıtlı bir görme kabiliyetine sahip yarasalar yönlerini kolaylıkla bulabilir.


11) Mürekkep Balığı:

Mürekkep balıklarının yanlarında iki açıklık bulunur. Bu açıklıklardan alınan su, kuvvetli kaslardan oluşan esnek bir torbaya alınır. Torbada arkaya doğru açılan kanaldan kasların kasılmasıyla kesedeki su büyük hızla kanaldan atılır ve hızlı bir kaçış kabiliyeti sunar.

Bu sistemi mürekkep balıklarından ilham alan jet uçakları ise benzer bir yöntemle çalışırlar. Bir jet motoru bir ucundan havayı emerken diğer ucundan büyük bir hızla dışarı bırakır. Motorlarının egzozlarından yüksek hızla çıkan hava özel kanallar aracılığıyla yere doğru püskürtülür. Bu sistemle jet uçakları dikey iniş-kalkış yapabilirler.





12) Gecko Kertenkelesi:

Biyotaklit örnekleri arasında en çok ilham alınan canlılardan biri olan Gecko kertenkelesi, üstün yapışma özelliği olan ayakları ile her türlü zeminde yatay ya da dikey olarak hareket edebiliyor. Gecko kertenkelesinin bu özelliğinden ilham alan tasarımcılar ise tırmanmaya daha elverişli ayakkabılar tasarlamışlardır.

Nasa, yeni robotlarının ayaklarının tasarımında, Gecko kertenkelesinin süper yapıştırıcı ayaklarından ilham alarak uzay istasyonunun dış gövdesindeki onarımlarda ve belki de dünya yörüngesinde olabilecek geniş bir çalışma yelpazesinde kullanılabilmek için “Gecko Gripper” (Kertenkele Tutucu) adını verdikleri bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Uluslararası Uzay İstasyonun duvarlarında bu kertenkele robotları tırmanırken görebileceğiz sanırım.

Gecko kertenkelesinden alınan ilhamla robot yapay zekanın birleştirilmesi sonucu cam temizlemede fayda sağladığını gördüğümüz, risk almayı gerektirmeden ve temizlikte pratiklik arayanlar için cam temizleme robotları geliştirilmiştir.






13) Termit:

Zimbabwe’de yapılan The Eastgate Centre binası, termitlerin 1-40°C arasındaki hava sıcaklıklarında sabit ısısını koruyabilen evlerindeki doğal havalandırma sisteminden temel alınarak tasarlanmıştır. Aynı ölçüdeki klasik binalardan %90'a yakın daha az enerji kullanılmakta ve bina sakinlerine enerji masraflarında 3,5 milyon doları aşkın tasarruf sağlamaktadır.


14) Fil:

Otomasyon konusunda uzmanlaşmış bir Alman şirketi olan Festo, hafif, esnek ve esnek yeni bir robotik kol türü üretti. Fabrika ortamında, ağır metalden yapılmış geleneksel Robotik kollar, insanların çalışması için çok tehlikeli olabilir. Festo bu sorunu filin hortumundan ilham alarak çözdü. Bir filin hortumunda kemik yoktur. Bunun yerine yumuşak, esnek, 3 boyutta hassas hareketler gerçekleştirebilen, büyük kuvvetler iletebilen yaklaşık 40.000 kas demeti vardır.

Festo'nun tasarımı, fil hortumuna benzer bir hareket aralığı sağlamak için içi hava ile dolu plastik odalar kullanır. Hava dolu robot kol, çalışanların etkileşime girmesi için çok daha güvenlidir ve geleneksel robotik kolların kullanımına uygun olmayabileceği laboratuvarlar ve hastaneler gibi ortamlar için uygundur.




15) Ayçiçeği (Günebakan):

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden üç öğrenci güneş enerjisinden faydalanmak için kurulan güneş panellerinden daha çok enerji elde edebilmek için bir araştırma yapmışlar. Bunun için doğadan seçilebilecek en güzel örneği, Ayçiçeğini (Günebakan) seçtiler. Bütün gün güneşi en iyi alabileceği açıyla duran bu bitki gibi, güneş enerjisi panellerinde de benzer bir yapı oluşturmak amacıyla incelemelerini sürdürmüşlerdir.

Bunu bir çiçek yaparken, bir güneş paneli neden yapamasın fikriyle bu panellere güneşi algılayabilecek parçacıklar yerleştirilmiştir. Bu mekanizmanın yaptığı tek şey güneşli ve gölgeli kısımlar arasındaki sıcaklık farkını anlayarak yön değiştirmesidir. Bu parçalar hiçbir elektriksel güce veya kaynağa ihtiyaç duymamaktadırlar. Tamamen pasif olan bu sistem sayesinde elde edilen enerji miktarı da artmıştır. Ürünlerine akıllı çiçek (smartflower) ismini verirler. Bu sistemin elektrikli arabalarda da kullanılması hedeflenmektedir.





16) Tavuk:

Bir yazıyı okurken kafanızı hafifçe sağa sola, aşağı yukarı hareket ettirin, hatta kafanızı yazıya yaklaştırın ve uzaklaştırın. Hangi hareketi yaparsanız yapın, gözleriniz yazıya sürekli olarak odaklanabildiği için herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat tavuk ve güvercin gibi kuşların gözleri, kafaları hareket ederken odaklanamaz, kafaları nereye dönükse, gözleri de oraya bakmak zorundadır. Hatta bir tavuk sağa sola, aşağı yukarı hareket ettirildiğinde, kafasının sabit kaldığını göreceksiniz. Bu kuşların boyunları, odaklanabilmek için bir stabilizasyon sistemine sahiptir.

İnsanlar da bu kuşlara bakıp bazı kameralarda ve bir kamera ekipmanı olan gimballarda stabilizasyon özelliğini geliştirmişlerdir. Bu özellik sayesinde video çekerken, eliniz ne kadar titrerse titresin veya kamerayı sağa sola, aşağı yukarı ne kadar hareket ettirirseniz ettirin, görüntü sabit kalacaktır. Sinema sektöründe de gimballar olmazsa olmazlardandır ve kaliteli bir görüntü elde etmeyi sağlar.

Ünlü otomobil şirketi olan Mercedes-Benz’in mühendisleri tavukların bu denge özelliğinden ilham alarak Magic Body Control (Sihirli Gövde Kontrolü) isimli teknolojiyi geliştirmiş, reklamlarında da ilham kaynağı tavukları kullanmış, araçlarının ne kadar stabil olduğunu göstererek büyük ilgi çekmiştir.







17) Balina:

Serbest dalış paletleri diğer paletlerden farklıdır. Serbest dalış paletleri, balinaların çifte bölmeli ve geniş kuyrukları ile  kolay dalma özelliğinden ve hareketlerinden ilham alınarak, daha geniş ve iki ayağı ortada birleşecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede yüzücüler, hızlı ve rahat bir dalış yapabilmektedir.

Devasa cüsselerine rağmen denizlerde son derece iyi yüzen, seri manevralar yapabilen kambur balinaların sırrının tırtıklı yüzgeçlerinde saklı olduğunu keşfeden araştırmacılar; bu yapıyı rüzgâr tribünlerinde uygulamaya çalıştılar. Kambur balina yüzgeçlerini taklit eden tırtıklı kanatlara sahip yeni nesil rüzgâr türbinleri hem daha verimli hem de daha sessiz çalışmaktadır. Bu teknolojiye tüberkül (yumru) teknolojisi denmektedir. Tüberküllü kanat ve düz kanat karşılaştırıldığında tüberküllü kanadın daha fazla yükselim yaptığı ve hızının daha geç kesilmeye başladığı görülmüştür. Kanadın önündeki tümsekli kanallar rüzgâr akışını ayırarak kanallar içine saklanmasıyla daha fazla rüzgâr yakalanır. Belli açı yönünde eğilen kanatlar gelen rüzgârın yönüyle çakıştığı için daha fazla dönerek düşük hızlarda bile enerji üretimi mümkün hâle getirmekte ve verimi artırmaktadır.





18) Köpekbalığı:

Köpekbalıkları incelediğinde derilerinde inanılmaz hidrodinamik sırlar saklı olduğu görülmüş ve bazı bilim insanlarına ilham kaynağı olmuştur. Derideki yapılar nano ölçekte kopyalanarak Sharklet (Şarklet) adı verilen hijyenik yüzey kaplama malzemesi tasarlanmıştır. 

Şarklet bakteri kontrolü sağlamak için oldukça uygun maliyetli ve yüksek seviyede hijyenik, aynı zamanda da yenilikçi bir malzemedir. Birçok tıbbi cihazın kaplamasında ayrıca hastane, sağlık merkezi vb. binaların yapımında kullanılmaktadır.

Gemi endüstrisindeki önemli sorunlardan biri, su yosunları, midye gibi canlıların gemi yüzeylerine yapışarak paslanmayı hızlandırmasındır. Bu sorun, köpekbalıklarının deri yüzeyi örnek alınarak, gemi yüzeylerinin silikondan yapay bir deri ile kaplanmasıyla çözülmüştür.

2000 Yaz Olimpiyatları’nda köpek balığından esinlenerek üretilen kumaşlardan yapılmış mayolarla yarışan on beş yüzücünün on üçü rekor kırıp madalya almıştır. Ancak kullanılan bu mayolar, 2008 Olimpiyatları’ndan sonra teknolojik doping olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır.





19) Timsah:

Bilim insanları; okun saplanamadığı, bıçağın kesemediği ve hatta bazen kurşunların bile işlemediği timsah derisinin neden bu kadar sağlam olduğunu yakın bir zamana kadar bilmiyordu. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda, timsahın sırt derisindeki dokuya sağlamlığını veren şeyin, dokunun içinde bulunan “kollajen protein lifler” olduğu görüldü.

Fiberglass malzemesi de timsah derisinden esinlenerek, özel bir plastik sıvıya cam liflerinin katılmasıyla üretilir. Bu malzeme otomobilden deniz araçlarına, su depolarından banyo küvetine ve akla gelebilecek ahşap yada çelikten imal edilen her şeye alternatif olarak kullanılabilmektedir.




20) Armadillo ve Tespih Böceği:

Armadillo ya da tespih böceği gibi canlılar dış kabukları sayesinde bükülerek tehlikeden korunma stratejisini kullanırlar. Bu katmanlı yapı da birçok ürün tasarımında esin kaynağı olmuştur.




21) Oklu Kirpi:

Bilindiği gibi birçok ameliyatta dikişleri ve yarayı tutması için kullanılan yapıştırıcı özelliğe sahip kimyasallar ve bazı büyük ameliyatlarda da dikiş yerine deriyi bir arada tutması ve yarayı kapatması için zımba kullanılır. Bu durumlarda kimyasallar hastalarda alerjik reaksiyona neden olabilmekte, zımbalar ise takılması ve çıkartılması sırasında deriye aşırı derecede zarar verebilmektedir.

Kuzey Amerika’da yaşayan oklu kirpi ise, sırtında ok görünümünde 15-20 cm uzunluğunda, 30.000 civarında diken bulunan ve tehlike anında bu okları fırlatan bir canlıdır. Oklar kolaylıkla ve acıtmadan deriye girer ancak, her bir okun ucunda bulunan yaklaşık 800 adet nano boyutta küçük diken, bir kanca gibi deriye takılarak okun çıkmasına engel olmaktadır.

Oklu kirpideki bu detay, yeni tıbbi malzemelerin geliştirilmesinde ilham kaynağı olmuştur. Bu önemli keşif sayesinde kimyasalların yerini uçlarında mikroskobik boyutta dikenler olan, ağrı hissettirmeksizin kolaylıkla deriyi delebilen, yaranın da sımsıkı bir şekilde açılmadan kaynamasına yardımcı olabilecek iğneler geliştirilmektedir. Zımbalar da nano boyutta eklenecek sentetik kirpi dikenleriyle geliştirilmektedir. Bu sayede geliştirilmiş zımbaların daha ağrısız bir şekilde takılabilmesi sağlanacaktır.






22) Tavus Kuşu:

Tavus kuşu pek çok rengin barındığı, tüylerinin güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan, sülüngiller familyasına ait bir kuş türüdür. Ama gerçekte tavus kuşlarının tüylerinde yalnızca tek bir renk pigmenti bulunmaktadır. O da kahverengidir. Peki kahverengi tüyler bu denli göz alıcı renklere nasıl dönüşmektedir? Tavus kuşlarının tüylerinde bulunan keratin proteini, güneş ışığını çeşitli şekillerde farklı açılarla kırıp yansıtır ve böylece kahverengi tüyler göz kamaştırıcı renkleri yansıtır.

Michigan Üniversitesinde Kai Guo ve ekibi, tavus kuşundan ilham alarak yaptıkları çalışmalarda yüksek teknoloji yardımıyla asitle aşındırılmış nano boyutta olukçuklar elde ettikleri küçük bir cam parçası üreterek üzerini gümüşle kapladılar. Her bir olukçuk gelen ışığı emerek, farklı renkleri yansıtabiliyordu. Bu buluş bugün başka araştırmacıların da katkılarıyla geliştirilerek, tabletler ya da dizüstü bilgisayarlarda, akıllı telefonlar gibi elektronik aletlerde, plazma teknolojisinde, güneş gözlüklerinde kullanılmaktadır.






23) Stenocara Böceği:

Kurak ve suyun bulunması güç koşullarda, belki de yaşam ile ölüm arasındaki birisi için hayat kurtaracak 1 bardak suyu toplayabilecek bazı tasarımlar çölde yaşayan böceklerden esinlenerek bulunmuştur.

Namib Çölü'nde yaşayan Stenocara adlı böceğin yapısal ve işlevsel çalışmasına dayanan Kabuto H2O adlı kamp çadırı geliştirilmiştir. Çadır yüzeylerinde yoğunlaşan çiy damlalarını toplayan bu tasarım, gece boyunca nemli ortamlarda meydana gelen, çadırın içi ve dışı arasındaki sıcaklık farkının tetiklediği yoğuşma sürecini kullanır. Damlacıklar çatının yüzeyinden aşağı akar ve küçük bir kauçuk boru ile bir su şişesine yönlendirilir. Çadırın çatısı, hidrofobik ve hidrofilik malzemeleri değiştiren bir nanopartikül tabakası ile kaplanmıştır. Bu teknoloji Massachusetts Institute of Technology'de geliştirildi ve NDB Nano adlı bir şirket tarafından ticarileştirilmiştir.

Aynı mantıkla su toplayan başka bir tasarım daha gerçekleştirilmiştir. Paslanmaz çelikten bir kubbesi bulunan bu su toplama sistemi sabahları havadan daha soğuktur. Su buharının soğuk bir yüzey üzerinde sıvı hale dönüşmesi sonucu oluşan su damlacıkları, tasarımın üst tarafında bulunan kanallardan kayarak bir hazne içerisinde toplanmaktadır.







24) Uçan Sincap:

Uçan sincapların isimlerinde her ne kadar uçan ifadesi bulunsa da kuşlar veya yarasalar gibi uçamazlar. Ancak el bileğinden ayak bileğine kadar uzanan, tüylü, paraşüt benzeri bir zar (patagium) yardımıyla bir ağaçtan diğer ağaca süzülebilirler. Uçan sincaplardan ilham alınarak Wingsuit adı verilen özel bir kıyafet tasarlanmıştır.

Wingsuit, bazı kaynaklarda kanatlı elbise, bazı kaynaklarda da kanat kıyafeti olarak Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu kıyafetin kol ve bacak aralarında, içi havayla şişirilmiş ve hava geçirmeyen kısımlar bulunmaktadır. Yine bu kıyafet ile uçak, helikopter veya yüksek bir yerden atlayarak Wingsuit uçuşu denilen tehlikeli bir spor yapılmaktadır. Yere iniş esnasında da paraşüt kullanılmaktadır.






Yazar: Mürsel EREN

Kaynaklar:
  1. Teknoloji ve Tasarım Öğretmen Kılavuz Kitabı 2019
  2. http://www.drawingsofleonardo.org/
  3. https://bilisimveteknik.com/biyotaklit-ornekleri/
  4. https://www.sto.com/biomimetics/en/biomimetics/lotusan/index.html
  5. https://www.leonardodavinci.net/design-for-a-flying-machine.jsp
  6. https://tr.wikipedia.org/wiki/George_de_Mestral
  7. https://www.velcro.co.uk/about-us/history/
  8. https://www.invent.org/inductees/george-de-mestral
  9. http://www.bilgininanahtari.net/teknolojinin-dogadan-ilham-alarak-ilerledigi-biyomimetik-biliminden-24-ornek/14-teknoloji-ve-doga/
  10. http://yildizgemisi.com/2015/08/16/gecko-gripper-kertenkele-tutucu/
  11. https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/robotlar-cama-yapisti-40363248
  12. https://ceotudent.com/doganin-bize-sundugu-inovasyon-biyomimikri
  13. https://www.crazyengineers.com/threads/german-engineering-firm-festo-creates-doctor-octavius-brutal-mechanica-arms-call-spiderman-again.73986
  14. http://meraklilonca.com/biyoloji/kameralardaki-stabilizasyon-ozelligi-tavuklardan-esinlenilmis-olabilir-mi-kayra-carkacioglu/
  15. https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/gimbal-nedir-ne-ise-yarar-kimlerin-ihtiyaci-vardir/
  16. (PDF) Doğadan Öğrenen İnovasyon: Nam-ı Diğer Biyo-taklit | Ahmet Eren Öztürk Academia.edu
  17. https://www.ilkkimbuldu.com/nano-teknolojiyi-kim-buldu/
  18. https://tr.wikipedia.org/wiki/Fulleren
  19. https://tr.wikipedia.org/wiki/Nanometre
  20. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sumio_Iijima
  21. https://alchetron.com/Norio-Taniguchi
  22. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ulusal_Nanoteknoloji_Ara%C5%9Ft%C4%B1rma_Merkezi
  23. http://unam.bilkent.edu.tr/about-unam/
  24. https://tr.no-dummy.com/nanotechnology-research-efforts-focused-on-fighting-disease
  25. https://en.wikipedia.org/wiki/National_Nanotechnology_Initiative
  26. https://www.nrk.no/viten/slik-blir-fremtidsbilen-1.7237647
  27. https://smartflower.com/
  28. https://tr.wikipedia.org/wiki/P%C4%B1trak
  29. https://www.star.com.tr/teknoloji/kambur-balinadan-esinlenip-ruzgar-turbini-kanadi-tasarladilar-haber-1282114/
  30. https://www.windpowerengineering.com/whale-fins-influence-wind-turbine-design/
  31. https://biomimeticpaddle.wordpress.com/page/2/
  32. https://www.sharklet.com/our-technology/what-is-biomimicry/
  33. http://www.portatifgaraj.com/u4772-comfort-model-uzaktan-kumandali-garajlar-urun-detay
  34. https://ustuneltentebranda.com/
  35. https://medicine.umich.edu/dept/mneuronet/kai-guo-phd-0
  36. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87iy
  37. https://tr.wikipedia.org/wiki/Oklu_kirpi
  38. https://www.brianbaldassarre.com/kabuto-h2o
  39. https://biomimicryswitzerland.org/biomimicry-thinking
  40. https://www.zaferdergisi.com/makale/10997-tam-tesekkullu-su-toplama-makinesi-stenocara-gracilipes.html
  41. https://dusuneninsanlaricin.com/namib-bocegi-stenocara-hakkinda-bilmeniz-gereken-7-sey/
  42. https://www.yankodesign.com/2010/07/05/beetle-juice-inspired/
  43. https://www.mynet.com/tavuskusu-tuylerinin-mikroskop-altindaki-olaganustu-detaylari-190100184775
  44. https://tr.wikipedia.org/wiki/Wingsuit_u%C3%A7u%C5%9Fu
  45. https://tr.wikipedia.org/wiki/U%C3%A7an_sincap
  46. https://outdoorturkiye.com.tr/blog-yazilari/wingsuite-baslamak-isteyenler-buraya
#Biomimicry #DoğaTaklit #AkıllıÇiçek #SmartFlower #Festo #UçanSincap #WingSuit #Velcrobandı #Velcro #CırtCırt #GeorgedeMestral #EijiNakatsu #Shinkansen500 #Kurbağa #Yalıçapkını #GemiPruvası #Pruva #SonarSistem #GüneşPanelleri #Lotus #asknature #WrightKardeşler #LeonardodaVinci #JanineBenyus #Gimbal #SihirliGövdeKontrolü #MercedesBenz #MagicBodyControl #TüberküllüKanat #KamburBalina #Balina #OkluKirpi #KaiGuo #KabutoH2O #NamibÇölü #ÇölBöceği #Stenocara #DewBank #TavusKuşu #Armadillo #TesbihBöceği #Lotus #Yunus #Balıkçıl #Kurbağa #Yusufcuk #MürekkepBalığı #Yarasa #Arı #Nautilus #Tavşan #Pıtrak #PıtrakOtu #GeckoKertenkelesi #Gecko #Termit #Fil #Ayçiçeği #Günebakan #Tavuk #Timsah #Köpekbalığı #Sharklet #Şarklet #Balina #doğa #doğadantasarıma #biyotaklit #zekaoyunları #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci #teknoloji #technology #tasarım #design #inovasyon #inovatif #innovation