hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

Teknoloji ve Tasarım Dersinde Sınıfları Gruplara Ayırma ve Norm Kadro Hesabı

 

Teknoloji ve Tasarım dersinde sınıfların bölünüp gruplara ayrılması ile ilgili en güncel resmi ifade, Millî Eğitim Bakanlığı’na ait resmî web sitesinde yer almaktadır. https://mufredat.meb.gov.tr/ üzerinden ulaşılabilecek “Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı (Ankara, 2018)” isimli PDF dosyasının 10. sayfasının 2. maddesinde açıkça şu ifade yer almaktadır:

“Öğretim Programı’nın hedeflenen amaçlara ulaşması için dersteki öğrenci sayısı 25’i geçmemelidir. Öğrenci sayısı 25’ten fazla olan sınıflar gruplara ayrılmalıdır. Gruplardaki öğrenci dağılımının dengeli olmasına dikkat edilir. Her gruptan bir öğretmen sorumlu olur ve yıl sonuna kadar aynı grupla Programı yürüterek öğretimi gerçekleştirir.”

Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı (Ankara, 2018) için tıklayınız.

Bu nedenle Teknoloji ve Tasarım dersi gruplara ayrılmalıdır. Ama maalesef birçok teknoloji tasarımcı arkadaşım, sınıfların bu bölünme kuralı açık ve net iken, okullarındaki bazı idarecilerinin sınıflarını ısrarla bölmediğini ve hatta böyle bir kuralın, yazının vs. olmadığını öne sürdüğünü söylemektedir. Üstelik resmi yazıyla bu durum kanıtlamak istenilse dahi sıkıntının devam ettiğini defalarca duydum. Bu durum bazen tamamen idarecilerin bilgisizliğinden kaynaklanmaktayken, bazen bile bile, göz göre göre bu ihlaller yapılmaktadırlar. Bu tip idareciler farkında olarak veya olmayarak Millî Eğitim Bakanlığı’na ait resmi bir yazıyı, dolayısıyla resmi bir kararı ezip geçmektedir. Farkında olup da bunu yapan bir idareci ise kısaca fiilen "ben Millî Eğitim Bakanlığı’nın verdiği kararı tanımıyorum" diyerek usulsüzlük yapmaktadır. Kullanılan en büyük bahanelerden biri ise yerimiz yok bahanesi olabilmektedir. Uygulama esasları dışına çıkan bu tip idareciler yüzünden 45 ila 60 kişilik sınıflarda ders işlemek zorunda kalan öğretmen arkadaşlarımız programı uygulamakta epey zorlanmaktadır. Sayfa 10 madde 1’de şöyle ifade yer alır:

“Her okul imkânları ölçüsünde, en az bir mekânı, “teknoloji ve tasarım işliği/atölyesi” olarak düzenler. İşlik/atölye içerisinde yer alan araç ve donanımlar, okul yönetimi tarafından karşılanır. Bilgisayar kullanılması gereken durumlarda okulun bilişim teknolojileri laboratuvarı ve sınıflarındaki akıllı tahtalar kullanılabilecek şekilde düzenleme yapılmalıdır.”

Bu ifade de bu yapılacak gruplara ayırma, mekan bulma vs. iş ve işlemlerin okul idaresinin asli görevleri arasında yer aldığı açıkça görülmektedir.

Ayrıca ve dolayısıyla okullarda Teknoloji ve Tasarım dersi norm kadro hesaplamarı da bu gruplar göz önüne alınarak belirlenir. Teknoloji ve Tasarım dersi norm kadro hesabı yapılırken, öğrenciler gruplara bölündükten sonra her grup ders saati sayısı ile çarpılarak toplam ders yükü hesabı yapıldıktan sonra bu hesaba göre norm belirlenmesi gerekirken, maalesef bazı okullarımızda sadece şube sayısı ders saati sayısı ile çarpılarak toplam ders yükü hesaplanmaktadır. Bu norm kadro hesaplamalarının yanlış yapılması halinde eş durumu, özür durumu veya tamamen isteğe bağlı (belki memleketine) atama bekleyen öğretmen arkadaşlarımız mağdur edilmektedir. Hesaplamalar doğru yapılmadığında belki tayin bekleyen yüzlerce öğretmen arkadaşımız beklediği tayin olma şansını elinden  kaçırmış olacaktır.

Örnek 1: Bir Ortaokulda Teknoloji ve Tasarım dersinin işlendiği 14 sınıf olduğunu ve bu sınıflarda öğrenci mevcudunun da 25'den fazla olduğunu varsayalım. 14 sınıfın (14 şube = 28 grup X 2 saat = 56 saat) gruplara ayrılması sonucunda 56 saatlik ders yükü ortaya çıkmaktadır. Ancak geçen yıllarda olduğu gibi çoğu okul idaresi norm hesabında ders yükünü 28 saat olarak belirtecek ve bu durum okulun teknoloji ve tasarım norm hesaplamasını da etkileyerek 1 norm eksik hesaplanmasına neden olacaktır.

Örnek 2: Bir Ortaokulda Teknoloji ve Tasarım dersinin işlendiği 14 sınıf olduğunu ve her sınıfta ortalama 37 öğrenci olduğunu varsayalım. Uygulama esaslarına göre her sınıf 2 gruba ayrılması gerekmektedir ve bunun sonucunda 28 gurup oluşmaktadır. Ve 28 gurup X haftada 2 ders saati olarak okulun toplam teknoloji ve tasarım ders yükü 56 saat olması gerekirken birçok okulda 14 şube X 2 saat = 28 saat olarak gösterilmekte ve eksik norm hesaplamasına sebebiyet vermektedir.

Ekleme yapıyorum. Sınıfların bölünmesi konusu ile ilgili internette bir kaynak daha buldum. 11.06.2013 tarihli bir yazı... Yazıda sınıfların gruplara ayrılması konusunda ifade açıkça görülmektedir:


Son bir şey daha eklemek istiyorum, bazı arkadaşlar ellerinde resmi delil olarak bazen 2006'daki resmi yazıyı kullanmak istiyor. Onu kullanmayın, çünkü dediğim gibi en güncel hali yukarıda 2018 tarihli PDF dosyasında yer alıyor. Kimi idareci zaten kendince açık arıyor ve resmi yazıda "ilköğretim" ve "6, 7 ve 8. sınıflarda" gibi ifadeler de yer alıyor. Hocam ilköğretim mi kaldı? 6. sınıflarda Teknoloji ve Tasarım yok ki... falan filan diyerek kendini haklı çıkarmaya çalışıyor. Aşağıda o resmi yazıyı görebilirsiniz:

#norm #normkadro #grup #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci