hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

En Güzel Tasarımlı Camiler


İslam aleminin ibadet yeri olan camilerin her biri mimari, tarihi ve estetik açıdan farklılıklar gösteriyor. Görüntü, tasarım, renklerinin uyumu ile estetik açıdan beğendiğim bazı cami görsellerini derledim sizlere… Umarım çalışmamı beğenirsiniz. Çalışmamı:

Her toplum, kendi kültüründeki hem göz alıcı ve hem de mütevazı değerleri estetik bir şekilde sanatına yansıtmıştır. Mimari harikası yapılar da aynı mantıkla tasarlanarak inşa edilmiştir. Tasarımlar da ihtiyaçları karşılamak içindir. Elbette ihtiyaç dahilinde okul, hastane gibi her inanca ait ibadethaneler de yeterli kapasitede tasarlanarak inşa edilmelidir. Camiler konusunda ise bazı konular var ki maalesef göz ardı edilmektedir. Bunlardan ilki camilerin birleştiren olmasıdır.

Az yoğunluklu nüfusa sahip bazı yerleşim yerlerinde bile çok sayıda cami, mescit gibi ibadethanelerin olması ayrıştırıcı bir özellik taşımaktadır. 449 nüfuslu bir köyde dahi 5 cami bulunabiliyor.

Diğer bir durum ise gösteriş, şatafat ve kibir gösterisi için cami yapılmaz. Ve hatta inat ve iddia üzerine de cami yapılmaz.

Yani bunları ben demiyorum arkadaşlar. Araştırdım. Ve araştırdığım kaynaklarda hocalarımızın dediklerinin mantıklı olduğuna kanaat getirdim. Sizinle paylaşıyorum. Bu bir inanç meselesi, katılmıyor da olabilirsiniz. Kısaca tercih sizin… He bu arada kaynaklarımı da belirttim. İsteyen bakabilir.

“Ameller niyetlere göredir” diye de bir hadis-i şerif bulunmaktadır. Bu hadis-i şeriften şöyle bir çıkarımda bulunuyorum: Tüm imkansızlıklara rağmen içten gelerek gerçekleştirilen bir yapı ile (cami, okul, çeşme vs.), kibir, gösteriş ve hatta kişisel menfaatler için (siyasi, hukuki, ekonomik vs.) yapılan bir yapının, ahir dünyadaki değerlendirilmesinin aynı olmayacağına inanıyorum. Tabii ki daha önce dediğim gibi bu bir inanç meselesi ve bu da benim inancım. Farklı düşünüyorsanız, saygı duyarım.

İnsanların yaptığı her şeyde ve her şartta iyi niyetli olması dileği ile çalışmamı burada bitiriyorum. Hoşça kalın arkadaşlar… :)


Yazarı: Mürsel EREN

Kaynaklar:

  1. https://www.ensonhaber.com/galeri/617-dunyanin-en-guzel-50-camisi
  2. https://onedio.com/haber/mimarisi-ile-kendine-hayran-biraktiran-namaz-kilinacak-en-guzel-10-camii-912425
  3. https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/civisiz-cami-8-asirdir-ayakta,W8D5NgdHkkOm8AId4DkR1w
  4. https://www.haberturk.com/gundem/haber/1212385-istanbulun-siradisi-camileri/14
  5. https://onedio.com/haber/turkiyede-farkli-mimarisi-ile-en-guzel-30-camii-403231
  6. https://www.trthaber.com/haber/yasam/bin-130-metre-rakimdaki-kible-dagi-camii-gorenleri-hayran-birakiyor-391535.html
  7. https://dusuneninsanlaricin.com/dunyanin-en-guzel-camileri-butun-ihtisamiyla-90-resimde-burada/
  8. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/konya/gezilecekyer/mevlna-muzesi
  9. https://www.gaste24.com/dunya/dunyanin-en-ilginc-camilerinden-ahsap-cami-artik-yok-h58636.html
  10. https://onedio.com/haber/binlerce-insanin-ayni-anda-ibadet-etmesini-saglayan-dunyanin-en-buyuk-18-camisi-714764
  11. https://sorularlaislamiyet.com/ameller-niyetlere-goredir-hadisini-nasil-anlamaliyiz
  12. https://www.milliyet.com.tr/gundem/iddia-uzerine-cami-yapilmaz-1782007
  13. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/nijeryanin-simgesi-abuja-ulusal-cami/1398905
  14. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eakirin_Camii
  15. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ye%C5%9Filvadi_Camii
  16. https://tr.wikipedia.org/wiki/Yivli_Minare
  17. https://tr.wikipedia.org/wiki/Harput_Ulu_Camii
  18. https://tr.wikipedia.org/wiki/E%C4%9Fri_Minare
  19. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sancaklar_Camii

#cami #mosque #mescit #ibadethane #ibadet #istanbul #turkey #türkiye #travel #islam #photooftheday #photography #dua #likeforlike #architecture #photo #namaz #cuma #instagood #Allah #photographer #art #city #love #kadrajturkiye #hayırlıcumalar #KulŞerif #Kazan #Tataristan #HazretSultan #NurSultan #Kazakistan #KristalCami #KualaTerengganu #Malezya #Putra #Putrajaya #Ubudiah #KualaKangsar #Perak #VezirHan #Lahore #Punjab #Pakistan #SamarraUlu #Samarra #Irak #CenneBüyükCami #Cenne #Djenne #Mali #Faysal #İslamabad #MashkhurJusup #Pavlodar #Kazakistan #MaviCami #GökCami #Erivan #Ermenistan #NusratJahan #Kopenhag #Danimarka #İstiklalCami #Cakarta #Endonezya #ParisCami #Paris #Fransa #Sunshine #SunshineMosque #Melbourne #Avustralya #MalakkaBoğazları #Malakka #DemirCami #Putrajaya #AbujaUlusalCami #Abuja #KualaLumpur #MoskovaUluCami #Moskova #Rusya #Schwetzingencami #BadenWürttemberg #Almanya #YüzenCami #KotaBharu #Negara #KualaLumpur #Baiturrahman #BandaAceh #Endonezya #Niujie #Pekin #Çin #BibiHanım #Semerkant #Özbekistan#Iydgâh #Kaşgar #Sincan #Çin #IIHasan #Kazablanka #Fas #Zahir #Kedah #BaitunNur #Alberta #Kanada #ŞeyhLütfullah #Kedah #SultanÖmerAliSeyfeddin #BandarSeriBegawan #Brunei #SultanKabus #Muskat #Umman #KölnMerkezcami #Köln #Almanya #MaviCami #HzAliTürbesi #MezarıŞerif #Afganistan #JamiUlAlfar #Colombo #SriLanka #DamadiMescidi #Ahmednagar #Hindistan #Safa #Ponda #Goa #EmevîCami #Şam #Suriye #ŞeyhZayid #AbuDabi #BirleşikArapEmirlikleri #JamAsrHassanilBolkiah #BandarSeriBegawan #NurAstana #NurSultan #Kazakistan #AlJabbar #Bandung #EminMinaresi #Londra #Merkez #İngiltere #İsfahanUlu #İsfahan #İran #DelhiCuma #Delhi #Hindistan #MohammadAlAmin #Beyrut #Lübnan #Asafi #Lucknow #Hindistan #SıddıkaFatmaZehra #Amman #Ürdün #KralHüseyinBinTalal #MedanUlu #Medan #Ayasofya #Fatih #İstanbul #SultanAhmet #Süleymaniye #Selimiye #BüyükMecidiye #Ortaköy #OrtaköyCami #BursaUlu #Osmangazi #Bursa #İznikYeşil #İznik #Bursa #Aziziye #Karatay #Konya #AksarayUlu #Aksaray #Mevlana #Selçuklu #KıbleDağı #Güneysu #Rize #PertevniyalValideSultan #YivliMinareli #Muratpaşa #Antalya #EğriMinare #MarmaraÜniversitesiİlahiyatFakültesi #Üsküdar #AkçakocaMerkez #Akçakoca #Düzce #MedineMescidi #Ataşehir #Şakirin #Üsküdar #DevaUlu #Çayırova #Yeşilvadi #Ümraniye #Terzibaba #Erzincan #Sancaklar #Büyükçekmece #Göğceli #ÇivisizCami #Çarşamba #Samsun #MescidiHaram #Mekke #SuudiArabistan #MescidiHaram #MescidiNebevî #Medine